Jak ustawić stół na eleganckie przyjęcie?

Jak zadbać o zastawienie stołu, żeby całość wyglądała spójnie, a nakrycia zrobiły jak najlepsze wrażenie na gościach? Na Twoim stole nie może zabraknąć pasującego do wystroju i okazji obrusu, serwetek, ewentualnie ozdób takich, jak wazon z kwiatami, dekoracyjny serwetnik, karafki na wodę, wino lub inne napoje, pojemniki na przyprawy. Wiele elementów nakrycia stołu, które zainspirują Cię do stworzenia spójnej kompozycji, znajdziesz w ofercie Gerlach.

Zastawa stołowa – postaw na spójność!

Harmonia w wystroju i zastawie to bardzo ważna rzecz. O wiele lepiej będzie wyglądać nawet najbardziej skromne, minimalistyczne nakrycie, które jest spójne z resztą wystroju niż różnorodne, nawet bardzo ozdobne naczynia o różnych wielkościach, kształtach i w różnych stylach. Jeżeli wydajesz przyjęcie – bez względu na to czy są to urodziny, chrzciny, komunia, rocznica ślubu czy świąteczny obiad – dostosuj do okazji wystrój i zastawę. 

Stół można udekorować wazonami, ozdobnymi serwetkami, warto też zapewnić gościom dostęp do jednorazowych serwetek, służących do wytarcia ust lub dłoni. Obrus – dopasowany do okazji oraz zastawy – nie powinien być zbyt długi, żeby nie przeszkadzać osobom siedzącym przy stole. Powinien mieć taką wielkość, żeby mógł zwisać do około 25 cm ze stołu. Zastawa, również spójna i jednolita,   musi być ułożona we właściwy sposób. Dobrym wyborem na wiele okazji będzie zastawa szklana, pasująca do wszystkich wystrojów jadalni czy salonu. Jeżeli stawiasz na bardziej tradycyjne modele, zastawa porcelanowa również jest elegancką i ponadczasową opcją. 

Sztućce powinny być jednolite, dobrane do zastawy, ułożone w odpowiednim porządku i kolejności spożywanych dań. Oczywiście podajemy tylko te sztućce, talerze, szklanki czy kieliszki, które będą używane przez biesiadników – np. jeśli nie są planowane dania rybne, niepotrzebny  będzie nóż do ryby, nawet o najpiękniejszym designie. Podobnie jest z talerzami – skoro zapraszamy gości na sam obiad, wystarczy zastawa szklana  lub porcelanowa, składająca się z talerza płytkiego i głębokiego. W przypadku deserów, dodatkowo podajemy talerze deserowe, serwujemy danie główne i przystawki – podajemy duży płaski talerz i nieco mniejszy na przystawki.

Jak ustawić talerze i sztućce na stole, a jak kieliszki i szklanki?

Jeśli chodzi o talerze, najpierw kładziemy duży i płaski, przeznaczony na główne danie, na nim talerz na przystawki. Jeśli nie podajemy przystawek, od razu talerz głęboki. Jeżeli do dania będzie podawany chleb, przy nakryciu powinien znaleźć się mały talerzyk na niego. Sztućce: po prawej stronie talerza kładziemy nóż do obiadu, nóż do ryby (opcjonalnie), łyżkę, a po lewej widelec do obiadu i opcjonalnie widelec do sałatki i do ryby. Nad talerzem kładziemy łyżeczkę i widelczyk deserowy.

A jak ustawiamy kieliszki do wina i szklanki? W zależności od serwowanych napojów, nad głównym nakryciem w jednej linii powinny znaleźć się szklanki (na wodę lub inny napój) i kieliszki. Ustawiamy w kolejności od lewej strony szklankę, kieliszek do czerwonego wina i do białego. 

Eleganckie przyjęcie z Gerlach – co powinno znaleźć się na Twoim stole?

Na przyjęciu, podczas którego serwuje się alkohol, na stole powinny stanąć odpowiednie do rodzaju serwowanych trunków kieliszki. Znajdziesz je tutaj – https://gerlach.pl/kieliszki. Możesz też zamiast szklanek podać kieliszki do wody. Szkło jest uniwersalne, dlatego coraz częściej alternatywą dla tradycyjnej staje się zastawa szklana

Piękne nowoczesne szklanki, karafki i kieliszki od Gerlach to idealne uzupełnienie każdego eleganckiego stołu – znajdziesz je na https://gerlach.pl/szklo. Większość przyjęć obejmuje serwowanie alkoholu – szampana, prosecco, win, nalewek. W każdym domu powinien znaleźć się komplet kieliszków do białego i czerwonego wina oraz do szampana. Modne i nowoczesne kieliszki z cienkiej i delikatnej krystaliny bezołowiowej znajdziesz tutaj – https://gerlach.pl/kieliszki-do-wina